пʼятниця, 22 листопада 2013 р.

Урок у 6-В класі

Якісні, відносні, присвійні прикметники, їх творення.

На етапі сприймання й усвідомлення учнями навчального матеріалу ми познайомилися з баранчиком Шоном, про якого був текст на дослідження-відновлення. Зображення висіло на дошці

Це відео я використала під час фізкультхвилинки. Ми танцювали та виконували звичайні вправи. Дітям дуже сподобалося.
На уроці учні були активними. Тему зрозуміли досить легко. За активну та плідну працю багато учнів отримали хороші оцінки.

середа, 20 листопада 2013 р.

Фізкультхвилинка - ялинка



шукала фізкульт-хвилинку для шестикласників.
Чий хворий мозок це придумав?!
Сьогодні мій 5-Б писав роботу над помилками, допущеними на контрольному диктанті. Оцінки в учнів - такий собі "середнячок". Але головне, що двійки отримали лише двоє. Тож, усі молодці!
Сьогодні, коли ми повторювали що називається діалогом, і чим він відрізняється від прямої мови, один з учнів викрикнув: "так як вконтакті!". Я зачіпилася за цю думку і сказала, що так, в соц. мережах ми обмінюємося репліками, тому його думка вірна, адже таким чином ми створюємо діалог. Дітям дуже сподобалось!

понеділок, 18 листопада 2013 р.

субота, 16 листопада 2013 р.

Урок української мови 14 листопада

На уроці була присутня Ростислава Володимирівна, куратор практики моєї підгрупи.

Ось зауваження, які я отримала:
- На уроці потрібно було більш чітко розмежувати вивчення твердих та м'яких приголосних.
- У школярів виникли питання після уроку, адже я також не досить чітко пояснила учням відмінності між м'якими та пом'якшеними приголосними.
- Вправу на застосування знань, де учні повинні записатибуквами слова, що були у звуковому записі, Ростислава Володимирівна запропонувала виконати інакшим чином: навпаки, дати учням завдання виконати фонетичний розбір слів, записаних буквами.

Загалом урок був проведений досить непогано. Учні були зацікавлені. Як я написала вище, декотрі, які не зрозуміли різницю між м'якими та пом'якшеними приголосними, після уроку підходили до мене та перепитували. Чим я задоволена, адже, хоч мені і не вдалося повністю якісно донести знання до учнів на уроці, зате я змогла їх зацікавити темою та наштовхнути до прагнення до знань.

Ось конспект уроку:
Урок української мови, проведений 14 листопада в 5-Б класі
P.S. прошу пробачення за мою відсутність.

четвер, 31 жовтня 2013 р.

Лб №2. Використання пошукових систем у науково-методичній роботі філолога

Використавши запропоновані види пошуку для укладання списку літератури з теми дипломного дослідження суттєві результати дали такі системи мережі інтернет:
- http://www.nbuv.gov.ua/ 
- http://www.google.com.ua
- http://meta.ua/
- http://lib.misto.kiev.ua/

Результат роботи:

Підручники:
- Бернадська Н. І. Український роман: теоретичні проблеми і жанрова еволюція / Н. І. Бернадська. – К. : Академвидав, 2004. – 368 с.
-  Білоус П.В. Теорія літератури: курс лекцій / П. В. Білоус – Житомир,  2002. – 92 с.
- Кузьменко В.І. Словник літературознавчих термінів: навч. посібник з літературознавства за оновл. прогр. для вчителів та учнів серед. шк., проф. уч-щ, ліцеїв, гімназій. – К. : Укр. письменник,1997. – 290 с.

Монографії:
-  Ігнатенко І. Ю. Жіноче тіло у традиційній культурі українців / І. Ю. Ігнатенко. – К. : Дуліби, 2013. – 228 с.
-  Кон И. С. Мужское тело в истории культуры / И. С. Кон. – М. : Слово, 2003. – 432 с.
- Осава Д. Микробиотический Дзен, или Искусство омоложения и долголетия / Д. Осава.– М. : Духовное возрождение, 1992. – 159 с.
Пастернак Б. Мой вигляд на искусство / Б. Пастернак. – Саратов: Издательство Саратовского университета. – 1990. – 257 с.
- Слапчук В. Д. Між шляхом воїна і Дао: есеї, інтерв’ю / В. Д. Слапчук. – Луцьк : Терен, 2011. – 80 с.

Статті із наукових збірок:
- Бондар-Терещенко І. В. Від пафосу до скепсису: реконструкція сакрального в поезії Василя Слапчука /  І. В. Бондар-Терещенко // Слово і час. – 2004. – № 7. – С. 48-51.
-  Вороніна Ю. В. Ознака маскулінності в ідіолектних порівняннях В. Слапчука / Ю. В. Вороніна // Лінгвістика : зб. наук. пр. – 2012. – № 1, ч. 2. – С. 24-30.
- Єременко О. Фемінні моделі гендерної ідентифікації в романах Василя Слапчука / О. Єременко, Г. Кобилякова // Українська література в загальноосвітній школі. – №4. – 2011
- Кісь О. Р. Моделі конструювання гендерної ідентичности жінки в сучасній Україні / О. Р. Кісь // Незалежний культуро­логічний часопис «ї». – 2003. –  № 27. – С. 37-59.
- Клименко О. В. Інтерв’ю з Василем Слапчуком: «Текст це і є життя» / О. В. Клименко // Кур’єр Кривбасу. – 2008. – № 225. – С. 15-18.
- Клименко О. В. Повість Василя Слапчука «Кенгуру завбільшки з цвіркуна»: варіант прочитання / О. В. Клименко // Кур’єр Кривбасу. – 2008. – № 224. – С. 18-22.
Лотман Ю.М. О сюжетном пространстве русского романа 19-го столетия / Ю.М. Лотман // Уч. зап. Тартусского ун-та. Вып. 746. Труды по знаковым системам. – Т. 20. – Тарту, 1987. – С. 102-110.
-   Мазнєва Н. В. Засоби психологізації Василя Слапчука «Калюжа пізнання» / Н. В. Мазнєва // вісн. Луган. нац. ун-ту ім.. Т. Шевченка. Пед. науки. – 2012. - № 3, ч.3. – С. 111 – 117.
- Слапчук В. Д. Письменництво: важкий хрест, чи лавровий вінець? (анкета) / В. Д. Слапчук // Вежа. – 2004. – № 16. – С. 15-20.

вівторок, 29 жовтня 2013 р.

Місце й значення ІКТ у роботі вчителя-словесника

Будь-який учень потребує такого навчання, яке забезпечувало б розвиток творчого мислення, самостійності й активності в навчальній діяльності, уміння набувати нові для себе знання.
Тому застосування ІКТ у навчальному процесі на сучасному етапі стає життєвою потребою, оскільки ці технології дозволяють ускладнити зміст навчального матеріалу, збільшити обсяг теоретичного матеріалу, сприяють виконанню учнями індивідуальних завдань, упровадженню науково-дослідницької, пошукової, експериментальної, проектної діяльності, створюють умови для реалізації природних обдарувань особистості. 
треба зазначити, що системне застосування ІКТ в роботі учителя-словесника повинне носити виважений характер. Спектр знань, умінь і навичок, які учитель мови і літератури має перетворити в життєві компетенції учнів, доволі широкий і різноаспектний. Тому вибір технологій навчання залежить від поставлених завдань.
Отже, завдання рядового вчителя в інформаційному суспільстві полягає в тому, щоб навчитися:
·  орієнтуватися серед розмаїття сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, знати й розуміти їх методичний потенціал;
·  досконало володіти цими технологіями, щоб не лише застосовувати їх у роботі, а й передавати цей досвід учням і колегам.
основні напрямки використання методичного потенціалу ІКТ в роботі учителя-словесника:
·  Формування стійкого інтересу учнів до навчального предмету на всіх етапах уроку, що призводить до підвищення якості знань;
·  Підготовка до ЗНО (зручними тут є тренінгові програми);
·  Активізація творчого потенціалу учнів через використання в позаурочній та виховній роботі сучасних комп’ютерних технологій;
Наукові дослідження з використанням можливостей мережі Інтернет, що дозволяє використовувати світові інформаційні ресурси, брати участь у житті світової наукової спільноти.
Незамінними помічниками, завважте – не основою, а інструментом, стають ІКТ при роботі з обдарованими дітьми, тому що вони отримують нові можливості випробувати себе в новому виді діяльності, що спонукає їх до самореалізації через творчість і спілкування.

Отже, педагогічне кредо сучасного вчителя повинно бути таким: не протиставляти інновації і традиції, а збагачувати перевірені століттями методи новими технологіями.

середа, 20 лютого 2013 р.

Понеділок - день важкий (с)

Понеділок - день важкий. "Але ж який понеділок?" - скажете ви, - "Сьогодні ж середа!". Все правильно, я не переплутала дні календаря. Вся справа у тому, що три дні підряд, починаючи з понеділка, я проводила уроки української мови та літератури, і так сильно готувалась, що й забувала зайти до блогу.
В понеділок (18.02) мені трапилось провести аж два уроки: один - УЛ у моєму "улюбленому" 8-А, а другий - УМ у 8-Б. І знову ж для себе я зрозуміла, що працювати з повним класом у мене не вистачає сил. До уроків маені потрібно готувати не тільки конспекти, але й психіку. =)
У вівторок (19.02) у мене був знову 8-А. Але в цей раз їхня поведінка була не просто поганою... Діло не в самих учнях, але й у вчителеві, що намагалась різними способами мені "допомагати". З самого початку уроку мені було заявлено, що ми будемо дивитись уривок із кінострічки за п'єсою "Сто тисяч", яку ми саме вивчали. Ця дія одразу ж збила мене з пантелику. Далі вона пивела щколярку з фотоапаратом, щоб сфотографувати інвентар у класі. Усі знімки повинні були бути "без людей", так що я повинна була "бігати" по класі, щоб не потрапити у кадр. А коли учитель взагалі вийшла, тут і "почалося"...
З цього уроку літератури я можу зробити висновок, що я не вмію підтримувати дисципліну у класі. Також я не можу "загрузити" увесь клас роботою - як сказала вчитель, я не задаю "наводящих питань" учням.
У табелі я отримала оцінку "добре", але й з нею я не згідна.
Учитель говорить, що уроки УМ у мене хороші, але от УЛ - не дуже, мало питань. Вона говорить, що це все приходить з досвідом... але де ж того досвіду набувати, як не в школі? Тим паче, пам'ятаю з курсу психології слова одного вченого, що стверджував, що на дітях вчитися не можна, вони не повинні бути піддослідними.
Конспекти уроків я завантажу в наступному пості.

субота, 16 лютого 2013 р.

Урок розвитку мовлення

Ще одна важлива подія на цьому тижні - проведений мною урок розвитку зв'язного мовлення. Я чула, що не так то й легко провести урок цього типу, тим паче в перший раз... але я можу впевнено сказати, що мені це вдалося, можливо й не на 100 відсотків, але точно на 80.
Шкільний вчитель оцінила мій урок на "відмінно". Та я не можу вважати цю оцінку конструктивною, адже всі ми знаємо, які ми, студенти, поблажливі до учнів і як ми їх оцінюємо, тож вчителі можуть відноситись до нас так само.
Цей урок я проводила вже в інакшому 8му класі, де було не 25, а 10 учнів. І я скажу вам, що кількість у цьому випадку зіграла свою роль =)
Мені вдалось зацікавити учнів, та мотивувати їх. Але, я вважаю, що цього було не достатньо. "Заваливши" мій попередній урок цікавими, на мою думку, завданнями для учнів, цього разу мені не вистачило сміливості додати якусь цікавинку в план уроку. Але їм сподобалось, і тому гріх буде себе обмовляти.
Як то кажуть, все пройшло тихо, але якісно.
І знову-ж таки я нагадую, в першу чергу собі, що потрібно бути сміливішим і не боятись спілкуватись з учнями.
А ось і конспект.

Активна практика

За цей тиждень уже "активної" практики я проводила спостереження уроків моїх одногрупників, що, до речі приємно мене вразили.
З цими людьми я знайома уже 4 роки і про кожного з них у мене вже склалося своє враження та сформувалося відношення. Тому, спробую відкинути свої власні вподобання, та "судити" об'єктивно.
Одже, на даний момент на перше місце я б поставила великі досягнення в педагогічній майстерності Альбіни. Звичайно, були деякі неточності, але на них ми можемо закрити очі. Я була приємно вражена, побачивши Альбіну, яка досить спокійна в повсякденному житті, такою активною у ролі вчителя! Альбіно, раджу тобі додати більше ігрових моментів, і тоді ні до чого буде чіплятися.
Іншим чотирьом моя порада буде - не бійтеся переконувати! Додайте твердості своїм словам, адже ви впевнені в своїх знаннях! Не потрібно уявляти себе на місці вчителя, треба просто бути ним. Стійте на своєму, і не бійтеся "зробити щось не те" чи "сказати щось занадто доросле". Звичайно, я не говорю про крик, я говорю про серйозну стриману поведінку. 
Хоча, я даю вам таку пораду ще й тому що мені самій цоьго трішки не вистачає. 

Ось як згадаю мій перший урок в понеділок... аж мурашки по шкірі... Ну нічого кримінального не сталося =) Але більш неорганізованого уроку я ще не бачила за час усієї моєї практики. Хоча, якщо згадати свої дитячі роки, бувало набагато гірше))
Тепер уже, після зауважень вчителя та обговорень з "колегами", коли пройшов майже тиждень після проведення уроку, я розумію свої помилки.
Першою з них була уже згадана Оленою Анатолівною помилка - я не врахувала вікову категорію учнів. Хоча, як для 8го класу, ці діти були надто розвинені...
Намагючись зробити урок цікавішим, я додала такі форми роботи які їх просто напросто розсмішили, а потім поставили в тупик. Не можу ше й досі визнати своєї помилки повністю. 
Також, про це я писала вище, мені не хватило сміливості говорити з ними не на одному рівні, як з однолітками, а як учителеві з учнями. 
Але головне, що я спробувала вийти з цієї ситуації... і в мене це частково вийшло!

Учитель говорила, що це "неадекватний" клас, що там було забагато учнів (клас не ділиться на підгрупи), що вони всі неслухняні... Але ще зі своїх шкільних літ у мене є переконання в тому, що поганих учнів не буває, бувають тільки погані вчителі. Адже кожного можна переконати в тому, що вчитись потрібно... але не кожен вчитель хоче це робити, та й на це немає часу. 

Загальні висновки

Уже закінчився другий тиждень моєї практики у школі.
За весь цей час я встигла переглянути шість уроків шкільних учителів-професіоналів. Якщо говорити м'яко, не всі з них мене вразили - були й уроки, тип яких можна було визначити як "дивіться і знайте як НЕ треба робити".  На приклад у одного вчителя на урок літерури у 8му класі проходить у вигляді монологу, або навіть диктанту.
Але не все так погано, як здається на перший раз. Знайшлися й такі вчителі, які знаходять правильний підхід до учнів, зацікавлюють, або ж підсвідомо примушують їх до роботи. Цей факт  одразу ж піднімає настрій, і знову в полі зору моєї свідомості появляється думка, що це все начання, ці 4 роки в університеті, були не марними і що є ще вчителі, які можуть і намагаються зробити наше суспільство кращим ще з малих літ його членів.

неділя, 10 лютого 2013 р.

Завтра вже урок!

Редагую конспект завтрашнього уроку на тему "Звертання".
Шліфую усі нерівності, неточності і таке інше...

Насмішило те, що в конспекті уроку після слів, де я повинна посміхнутись учням, щоразу я хочу поставити великий-великий смайлик)))

Чекаю з нетерпінням уроку! Адже для учнів це буде чимось особливим і новим. Так хочеться їх зацікавити!

пʼятниця, 8 лютого 2013 р.

Вчительки-блогери

Пролистала декілька блогів одногрупниць... І очам своїм не повірила!  Думала, на першому тижні записів буде дуже мало, а тут ТАКЕ. Записи пливуть рікою один за одним! Дівчата, коли це ви встигли? Я тут сиджу, вагаюся, голову ламаю над тим, що б тут написати, а вони вже там ледь не статті публікують! Здивували... приємно здивували =)
Так тримати й надалі!

середа, 6 лютого 2013 р.

Перший раз в перший клас

Сьогодні нарешті я побувала на пасивній практиці. Вся справа в тому, що я недавно захворіла, і прийшлось зачекати декілька днів.
Але я таким-сяким чином перехворіла і прийшла до 58 школи.
Побувала я сьогодні на чотирьох уроках. Треба як годиться розібратись зі своїми враженнями, бо після такої кількості відвіданих уроків, довгої розлуки зі шкільними "розкладами" та набутими знаннями за 4 роки навчання в університеті з'являється простір для роздумів - що ж ми аналізуємо і що ж нам викладати?